Fa 800 anys va néixer l’autor del Llibre dels fets

El dia 2 de febrer va fer 800 anys del naixement de Jaume I, un dels reis de la Corona Catalano-aragonesa més importants del segle XIII. Durant el seu regnat es va esdevenir la conquesta de Mallorca i la conquesta del regne de València. Aquests fets han tingut una gran repercussió política, social i lingüística en la història de tots aquests territoris. A causa de la transcendència del que es va esdevenir al llarg del regnat d’aquest monarca, s’han fet i es faran en el decurs d’aquest any nombrosos actes i s’editaran diverses publicacions per recordar la figura de Jaume I, el rei conqueridor, i les transformacions que es produïren durant el seu regnat, que de fet començà en morir el seu pare a la batalla de Muret (1213) i que no s’acabà fins al 1276, any de la seva mort a València.
De moment, podem cridar l’atenció sobre la publicació recent de tres llibres. Antoni Furió, professor de la Universitat de València, ha editat, el 2007, el llibre El rei conqueridor: Jaume I entre la història i la llegenda (Editorial Bromera). Així mateix, el professor italià Stefano M. Cingolani ha publicat el llibre Jaume I, història i mite d’un rei (Edicions 62). Encara, Ernest Belenguer, professor de la Universitat de Barcelona, ha editat Jaume I i el seu regnat (Pagès editor).
Aquesta notícia és acompanyada amb la reproducció d’una pàgina del Libre del Feyts del rey en Jacme, en l’edició manuscrita de Poblet de l’any 1343, conservada a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona. Apreciem el treball dels miniaturistes a l’hora de representar el convit de l’amfitrió Pere Martell, ciutadà de Barcelona, i el rei amb els representants de la noblesa, quan segurament es concretaren els plans per a la conquesta de Mallorca. El gest dels personatges representats i l’atenció als detalls de la taula parada ens mostren la riquesa de la composició, on el treball dels miniaturistes ens apropa als models italians que es varen imposar en els manuscrits de la cort de Pere III, el Cerimoniós.
A la Biblioteca de Lletres tenim una edició facsímil d’aquest manuscrit que podeu consultar.
Imma Sánchez Boira
Anuncis

One thought on “Fa 800 anys va néixer l’autor del Llibre dels fets

  1. Hola!La Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història (Universitat de Barcelona) ha organitzat una exposició bibliogràfica a l’entorn de la figura del rei Jaume. L’exposició virtual es pot visitar des d’< HREF="http://www.bib.ub.edu/biblioteques/filosofia-geografia-historia/expos/jaume-i/" REL="nofollow">aquí<>.Salutacions!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s