PREMI NOBEL DE LITERATURA 2008

El dia 10 de desembre serà atorgat el Premi Nobel de Literatura del 2008 al francès Jean-marie Gustav Le Clézio.

L’escriptor va néixer a Niça l’any 1940 i va estudiar a les universitats de Bristol i Niça per completar els seus estudis literaris. Ha estat professor als Estats Units, Mèxic i Nou Mèxic. El 1967 el van cridar a files i se’n va anar a Tailàndia, però després el van destinar a Mèxic per participar en l’organització de la biblioteca de l’Institut Francès d’Amèrica Llatina (IFAL). Allà és on troba una de les civilitzacions que més li entusiasmen i es va dedicar a l’estudi del maia i el nàhuatl, als quals ha dedicat diversos llibres.

Ha escrit una quarentena d’obres, la seva primera publicació Le procès-verbal, ja va ser guardonada pel Premi Renaudot el 1963. A més a més de tenir obres molt representatives, com: Terra Amata (1967), El Desert (Premi de Literatura Paul-Morand, 1980), Voyage à Rodrigues (1986), Le rêve mexicain ou la pensée interrompue (1988), Pawana (1992), Poisson d’or (1997), Ritournelle de la faim (2008), etc.

L’acadèmia sueca el veu com “[el] novel·lista de la ruptura, de l’aventura poètica i de la sensualitat extasiada” a més, “[d’un] investigador d’una humanitat fora i sota la civilització regnant.” Le Clézio ha afirmat que està preparant el discurs del 10 de desembre i que ho dedicarà al voltant de les dificultats que tenen els joves per poder publicar.

Si us interessa fer un cop d’ull a l’obra del Premi Nobel de Literatura d’enguany, teniu diversos documents a la vostra disposició, els trobareu al catàleg de la Biblioteca de Lletres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s