Exposició de Vincent van Gogh

vincent

La Biblioteca de Lletres us ofereix aquesta exposició per endinsar-vos una mica més a la vida i obra d’un dels grans pintors com és en Vincent van Gogh.

Va néixer el 30 de març de l’any 1853 a Groot-Zunder, fill d’un pastor holandès. Amb 27 anys ja havia treballat en una galeria d’art, havia donat classes de francès, havia estudiat teologia i era evangelitzador entre els miners de Wasmes a Bèlgica.

Les seves experiències com a predicador es poden observar en les seves primeres obres que tracten la vida dels camperols, la més destacada: Menjant patates (1885, Museu Vincent van Gogh, Àmsterdam). Aquesta pintura provoca la ruptura amb el seu amic Rappard, ja que l’hipersensible i vulnerable van Gogh no accepta els seus comentaris.

Les seves primeres obres posen amb evidència l’intens desig d’expressar la misèria i els patiments dels que es va impregnar quan estava entre els miners de Bèlgica.
El 1886 va viatjar a París amb el seu germà Theo van Gogh (marxant d’art i la persona que li donava suport financer desinteressadament), un cop allí va conèixer els nous moviments d’art, va rebre molta influència de les obres impressionistes. Durant dos anys els dos germans van tenir múltiples friccions entre ells. Sempre és Theo qui cedeix i perdona.

El Retrat de Père Tanguy (1887-88) és l’obra representativa de la seva etapa a París. Amb una visió frontal, és una imatge d’una estructura simple contrastant amb el fons, tot decorat amb estampes japoneses. L’artista holandès està ja preparat per realitzar el seu somni mediterrani, a la recerca de l’encegadora llum de la Provença, amb l’esclat de la natura i els colors purs, colors ja estudiats en la seva col·lecció d’estampes japoneses. És un període molt fèrtil, en què, d’una banda, el seu art s’inclina per l’impressionisme, però de l’altra l’absenta i la fatiga mental agreugen la seva condició física.

L’any 1888 va marxar de Paris per anar al sur de França,  Arles. Al començament de la seva estada es dedica a l’execució de retrats, però té dificultats per a aconseguir que algú posi per a ell, sobretot si són dones.  A part dels retrats  va pintar escenes rurals, religioses… algunes de les obres destacades són: el Dormitori en Arles (1888, Museu Vincent van Gogh), la Nit estelada (1888) i les Vessenots en Auvers (1890) totes dues obres estan al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid (Espanya).
Va arribar contagiar del seu entusiasme a Paul Gauguin, al que havia conegut a París i el va animar perquè anés al sur de França a veure’l per a fundar “Atelier du Midi” i en què demanarien que participessin Seurat, Signac i Bernard, però l’amistat entre els dos va durar un parell de mesos en una de les seves disputes van Gogh es va tallar l’orella com a resultat del remordiment. Arrel d’aquest fet va passar temps internat a un hospital d’Arles i un any en un manicomi de Saint-Rémy. A partir de llavors va patir molts atacs de bogeria i vàries malalties fins que un dia després d’acabar la seva obra Camp de blat amb corbs (1890, Museu Vincent van Gogh, Àmsterdam) es va disparar un tret i va acabar morint dos dies després en mans del seu germà Theo.
Tot i morí jove (37 anys) va realitzar més de 900 obres i uns 1600 dibuixos. Malgrat la qualitat de l’obra, calgué esperar a la seva mort perquè els mèrits li fossin reconeguts i es convertís en una gran figura de la pintura.

Per saber més coses sobre el pintor podeu consultar aquests enllaços:

A més a més recordar-vos que en el nostre catàleg podeu trobar molts documents sobre el pintor i que els podeu treure en préstec.

Anuncis

One thought on “Exposició de Vincent van Gogh

  1. Retroenllaç: Van Gogh a Lletres | Actualitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s