Ramon Llull: personatge polifacètic

cartelldeframonllull

Fa 700 anys que va morir Ramon Llull, un dels personatges més carismàtics i creatius de l’edat mitjana.

Nascut a Palma de Mallorca, el 1232, era fill de Ramon Amat Llull i Isabel d’Erill, família benestant que va participar, militar o financerament, en la conquesta de Mallorca amb Jaume I obtenint, a cavi, diversos béns assignats a títol personal per Jaume I en el Llibre del Repartiment de Mallorca.

Durant la seva joventut va servir com a senescal i majordom. Vivia a la cort i duia una vida alegre i trobadoresca.

Al 1257 es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills, Domènec i Magdalena. Cap als trenta anys va tenir quatre aparicions de Crist crucificat i això va fer que la seva vida canviés radicalment.

Va deixar la bona vida, així com la dona i els fills, i es dedicà a convertir els infidels mitjançant la persuasió, a desenvolupar la seva obra escrita i a la fundació de monestirs.Va peregrinar a Terra Santa i a Santiago de Compostel·la.  Va estudiar llatí, filosofia musulmana i cristiana i va aprendre àrab d’un esclau.

Al 1276 aconsegueix fundar el monestir de Miramar a l’illa de Mallorca, on s’ensenyava l’àrab als missioners, així com la manera de convèncer als musulmans.

Viatjà per diversos països d’Europa com Alemanya, França, Itàlia, etc. i del nord d’Àfrica com Algèria, Ceuta, Tunis, Jerusalem, Egipte, etc. Visità filòsofs, papes, i reis, i explicà els seus pensaments a la universitat de París.

Va escriure 265 llibres començant pel Llibre de contemplació de Deu en el qual va utilitzar originàriament la llengua àrab per traduir-lo després al llatí i al català.

La seva obra creativa tracta de diferents matèries com filosofia Ars magna, ciència Arbre de sciència, Tractat d’astronomia, educació Blanquerna, que inclou el Llibre de Amic e Amat, mística Llibre de contemplació, gramàtica Retòrica nova, novel·les Llibre de meravelles, que inclou el Llibre de les bèsties), etc., que va anar traduint a l’àrab, al llatí i al català.

Va morir al 1316 tornant d’un viatge a Tunis. El seu cos va ser enterrat a l’església de Sant Francesc a Mallorca.

Des de la Biblioteca de Lletres, ens volem sumar a la celebració de l’Any Llull mitjançant l’exposició d’una selecció de les seves obres que estarà oberta fins al 5 de juny.

D’altra banda, podeu aprofundir en el coneixement d’aquest autor a través de la Base de Dades desenvolupada pel Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona d’accés lliure http://orbita.bib.ub.edu/llull/

També a través del llibre electrònic publicat per la Biblioteca de Catalunya, en lliure accés, amb motiu de l’Any Llull per donar a conèixer diverses facetes d’aquest autor, a més de presentar una selecció dels manuscrits i impresos més significatius conservats a la Biblioteca de Catalunya.http://cultura.gencat.cat/ca/detall/Articles/publicacio-RamonLlull

Finalment podeu navegar per la pàgina Llocs lul·lians a Mallorca, creada per l’Ajuntament de Palma. htp://www.rutasramonllul.com/

Anuncis

One thought on “Ramon Llull: personatge polifacètic

  1. Retroenllaç: Ramon Llull: personatge polifacètic | Actualitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s