El sociòleg Zygmunt Bauman

Imatge extreta de wikipedia

Amb la seva mort s’apaga una de les veus que millor va saber definir el canvi de temps i la revolució social i cultural del segle XX.

Zygmunt Bauman (Poznań, Polònia, 19 de novembre del 1925 – Leeds, Regne Unit, 9 de gener de 2017)  fou un sociòleg de prestigi internacional.  El seu camp de recerca se centrà en el concepte de modernitat i la postmodernitat. Va ser criat per una família polonesa i semita, va ensenyar sociologia a la Universitat de Varsòvia entre 1954 i 1968, any en què va perdre, en una purga antisemita, la plaça de professor i va emigrar a Israel.

El 1971 va viure a Anglaterra, on va ser professor de la Universitat de Leeds, fins que es va retirar el 1990. Les seves primeres obres eren en polonès. Tot i que, des del 1972, va publicar els seus assajos i estudis en anglès.

Bauman va destacar pels termes la modernitat líquida que ell definia com els moments històrics en el que s’han esvaït les institucions sòlides i han donat pas a una realitat marcada per la precarietat, el ritme canviant i inestable, la celeritat dels esdeveniments i la dinàmica esgotadora i amb tendència l’individualisme de les persones, que va ser utilitzada i compartida per molts altres autors posteriorment.

Va fer 57 obres de les quals n’hi ha 15 de traduïdes al castellà i 7 al català. També va ser autor de més de cent articles. La majoria tracten temes comuns com són la globalització, la modernitat i la postmodernitat, el consumisme i la moral.

A la Biblioteca de la Universitat de Lleida disposem de 44 de les seves obres, les quals podeu trobar en el següent enllaç: https://cataleg.udl.cat/search~S11*cat/a?Bauman+Zygmunt i que us animem a llegir.

Per si no ho sabíeu, dos estudiants de Treball Social de la UdL van realitzar unes reflexions, unes preguntes i 19 cartes per a Zygmunt Bauman sobre el llibre de “44 cartas desde el mundo líquido” en coordinació de Paquita Sanvicén, professora de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social.

 

Deixa un comentari