El llegat de J. B. Xuriguera

cartellEntre l’any 2010 i 2011 la Biblioteca de Lletres va rebre una primera donació del Llegat de Joan Baptista Xuriguera que contenia aproximadament unes 400 obres, i que les podeu consultar al nostre catàleg i a la secció de Fons especials Joan Baptista Xuriguera.

El 23 de novembre de 2016, la Biblioteca de Lletres i la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida han volgut aprofitar l’avinentesa de la segona recepció del Llegat de Joan Baptista Xuriguera a la Biblioteca, que inclou, una cinquantena de primeres edicions de les seves obres, a més d’autògrafs literaris manuscrits i mecanoscrits sobre narrativa, assaig, teatre i poesia, i un d’un dietari de l’autor, per emmarcar-les dins la Jornada d’Invitació als Germans Xuriguera. L’arribada d’aquesta segona donació i l’aniversari dels 50 anys de la mort del seu germà Ramon, han fet que es faci una exposició que introdueix la figura de Joan Baptista amb un breu repàs a la seva trajectòria vital i literària del seu llegat.

Joan Baptista Xuriguera era germà del també escriptor Ramon Xuriguera i Parramona, el 1913 va viure a Lleida i va estudiar al Liceu Escolar, una institució pedagògica progressista fundada per Frederic Godàs, de qui quaranta anys més tard en publicaria la biografia. Quan tenia 20 anys va fundar l’Agrupació Cultural Lleidatana, va ser membre d’Esquerra Republicana de Catalunya i del  Bloc Obrer i Camperol.

Va fer les seves primeres col·laboracions a la revista Lleida, fundada el 1921 i desapareguda el 1930. Va arribar a ser un dels col·laboradors més importants de la revista. També col·laborava al diari El País, desaparegut al final de la dècada, va donar una visió de primera mà de la vida cultural del seu temps des d’una perspectiva lleidatana.

Va ser molt influenciat per tres grans autors universals com: Homer, Dostoievxki i Verdaguer.

El 1936 va ser alcalde de la ciutat de Lleida  i municipalitzà els teatres de la ciutat, el mateix any es va exiliar amb la seva família a França i d’aquest exili en vam sortir obres com: Les hores heroiques, els núvols de l’Empordà, el diari del primer any d’exili a França, etc.

A finals dels anys quaranta va retornar amb la seva família i es van instal·lar a Barcelona, un cop a Barcelona es va posar en contacte amb el Centre Comarcal Lleidatà i va col·laborar al seu butlletí fins a la seva mort. L’any 1955 publica un poema èpic, Indibil i Mandoni, que recorda la gesta dels dos cabdills ilergetes que van defensar el seu poble contra els invasors.

Les seves obres han fet una gran contribució i difusió de la història local lleidatana i la  de la història de Catalunya, les podeu consultar a través del nostre catàleg.

Deixa un comentari