Destacat pianista i compositor lleidatà: Enric Granados

enric_granados_i_campina_anc-1-402-n-7184

Imatge de wikipedia

Enguany se celebra el 150è aniversari del naixement d’Enric Granados Campiña, destacat pianista i compositor lleidatà i co-fundador de l’Escola Catalana Moderna de Piano.

Els seus estudis musicals s’iniciaren a Barcelona, on va ingressar a l’Escolania de la Mercè entre 1878 i 1882, i posteriorment perfeccionaria la seva interpretació en piano amb Joan Baptista Pujol, considerat el millor professor de piano de la ciutat. Durant els seus estudis entaularia una gran amistat amb el també pianista lleidatà Ricard Viñes. Seria, però, amb el mestre Felip Pardell quan es començaria a perfilar la influència de tradició musical espanyola en les seves composicions.

Per tal de mantenir la seva família, Granados estaria diversos anys tocant peces en diferents cafès barcelonins, mentre també exerciria de professor de piano particular. Fou durant aquest període quan realitzà el seu primer concert formal a l’Ateneu Barcelonès. El 1887 intentà ingressar al conservatori de París, però a causa d’unes febres tifoides van romandre tres mesos en un llit, impedint-li presentar-se a les proves d’accés. Va seguir amb els seus estudis musicals amb Bériot.

Enric Granados destacaria com un dels millors intèrprets de Chopin, Schumann i Grieg, mentre que la seva gran obra com a compositor foren les conegudes Goyescas (1911), tant per a piano com per a òpera, les quals estaven inspirades en Francisco de Goya, el classisme del qual fou profundament admirat pel pianista.

Al seu gran llegat cal afegir-hi la creació el 1901 de l’Acadèmia Granados (actualment Acadèmia Marshall) a Barcelona, així com diversos tractats sobre l’ús del pedal de piano i el seu propi perfeccionament, juntament amb la seva obra musical.

Morí de manera tràgica i prematura en un naufragi de la nau Sussex durant la Primera Guerra Mundial.

A la biblioteca de Lletres disposem de vàries de les seves obres en format audiovisual i transcrit sobre paper, entre els quals es troben les Goyescas o l’òpera María del Carmen (1898), així com algunes obres biogràfiques que narren la vida i els últims dies de l’il·lustre lleidatà. Consulteu el nostre catàleg.

 

Deixa un comentari